Tip: Sådan får du en hurtigere Mac


Tip: Sådan får du en hurtigere Mac

onx.dk/wp-content/uploads/mac-mini-thunderbolt-display-247×139.jpg 247w, onx.dk/wp-content/uploads/mac-mini-thunderbolt-display-737×415.jpg 737w, onx.dk/wp-content/uploads/mac-mini-thunderbolt-display-982×553.jpg 982w, onx.dk/wp-content/uploads/mac-mini-thunderbolt-display-352×198.jpg 352w” class=”” style=”max-width: 100%; height: auto; margin: auto; display: block; clear: both;”>

Tiden går som bekendt, og den Mac der engang var ny og funklende, er med garanti ikke længere så hurtigt som da du købte den. Et par års brug kan tage hårdt på en computer. Jeg har samlet et par tips til hvordan du kan genskabe noget af fordums storhed. Der er ingen mirakelkur, men får man lidt hist og her, giver det alligevel en mærkbar forbedring.

Jeg vi starte med et par hardwaretips, der virkelig kan gøre en forskel, men som også er dyrere og ikke altid mulige. De andre tips er relateret til software og oprydning og kan bruges af alle.

RAM, RAM og atter RAM

RAM er stort set altid den begrænsende faktor for din computers hastighed. Prøv at tjekke Aktivitetsovervågning, som jeg nævnte tidligere. Du vil stort set altid se, at der er masser af fri CPU. Din Mac har altså altid masser af ledige kræfter. Undtaget er særlige tilfælde med processortunge opgaver som videoredigering etc. I dagligdags brug er CPU ikke problemet. Der er RAM derimod. Også her dokumenteres det med Aktivitetsovervågning. Typisk vil der aldrig været noget ledig RAM. Systemet elsker RAM, og tager alt det i brug det kan.

Det vil derfor stort set altid give en dramatisk hastighedforøgelse, at smide noget mere RAM i maskinen. Dette er dog ikke altid noget man kan gøre selv, da nogle Mac’s kommer uden mulighed for selvopgradering af RAM. På de hvor det kan lade sig gøre, så brug de par hundrede kroner og køb noget mere RAM. Dobbelt op på hvad du har i forvejen. De penge vil være givet rigtigt godt ud.

Få et SSD-drev

Noget af det det koster mest tid er læsning og skrivning til disken. En moderne SSD der meget hurtigere end en gammeldags roterende HD. Hvis du udskifter en HD med en SSD, vil du opleve en markant forbedring i din Macs ydelse. Virkelig markant. Det er en operation der kan give en gammel Mac nyt liv. Processen er ret omstændig sammenlignet med de andre ting, jeg har nævnt, men går dit drev i stykker og derfor alligevel skal skiftes, så benyt lejligheden til at bytte det ud med et SSD.

Reducer opstartstiden

Tiden fra du tænder din Mac til den er klar til brug bliver længere, hvis du har mange programmer, der er sat til automatisk at blive åbnet ved opstart.

Åbn Systemindstillinger > Brugere & grupper. Vælg den pågældende bruger og tryk på fanen “log ind-emner”. Her kan du se hvilke programmer, der automatisk åbner, når du logger ind efter en opstart. Fjern dem du ikke har brug for ved at markere dem og trykke på minus-knappen nederst. Men lad vær med at gøre det i blinde. Nogle ting som eksempelvis Dropbox skal køre i baggrunden for at virke, hvis du fjerner det fra listen, skal du selv starte det hver gang.

Forøg læse- og skrive-hastigheden på din harddisk

Ved at rydde op på dit drev kan frigøre plads og derved potentielt set øge hastigheden på din Mac. Dette er specielt tilfældet, hvis din harddisk er meget tæt på at være fyldt op. Så slet de ting, der bare ligger og fylder. Smid dem eventuelt over på en ekstern disk, hvis det er noget der skal arkiveres.

Hold softwaren opdateret

Software er fyldt med fejl, der af og til kan gøre din Mac langsommere. Heldigvis bliver de som oftest rettet over tid. Men det kræver at du får installeret softwareopdateringerne. Heldigvis gør Mac App Store det nemt, da du så bare skal tjekke et sted. Har du anskaffet software andre steder fra, skal du selvfølgelig huske at tjekke der også.

Luk programmer du ikke bruger

Åbne programmer, også selvom de bare ligger i baggrunden, bruger af din Mac’s ressourcer. Ved at lukke de programmer du ikke bruger, får du frigivet lidt ekstra til de andre. Overvej dog også bekvemmeligheden. Du skal ikke lukke Safari, hver gang du tjekker mail og lukke Mail hvergang du browser i Safari. Det bliver for omstændigt. Men luk programmer du ved du ikke skal bruge mere den pågældende dag. Bemærk at det ikke er nok at lukke vinduet. Programmet skal lukkes rigtigt.

Apple har et godt hjælpeværktøj kaldet Aktivitetsovervågning. Du finder det i Program-mappen under Hjælpeprogrammer. I Aktivitetsovervågning kan man se præcis hvor mange ressourcer de enkelte programmer bruger. Det værende sig CPU som RAM. Her kan du præcis de hvilke programmer og systemprocesser, der æder af de Mac’s ressourcer, og dermed gør din Mac sløv. Typisk er det RAM’en der er problemet, hvilket vi vender tilbage til nedenfor.

Luk Safari-faner du ikke bruger

Som tilfældet er for programmer, bruger hver fane i Safari ressourcer. Dette fremgår også af Aktivitetsovervågning. Måske ikke ret meget for hver enkelt fane, men har du mange åbne løber det hurtigt op. Nogle gange er det også bare en enkelt, der er løbet løbsk og æder dine ressourcer. Ved at lukke de faner du ikke bruger, frigiver du ressourcer. Igen skal du tænke dig om, lad være at lukke faner du jævnligt skifter mellem. Det er en afvejning af bekvemmelighed og ydelse.

Fjern de Dashboard-widgets du ikke bruger

Samme sang igen. Dashboard-widgets bruger ressourcer. Fjern dem, de alligevel aldrig bruger.

Ryd op på skrivebordet

MacOS’s skrivebord kan være en resurcesluger. Har du et mange ting på det, går det ud over hastigheden. macOS opfatter alle de ting du har på skrivebordet som en særskilt lille vindue med hver deres RAM-forbrug. Jo færre emner du har på skrivebordet, desto hurtigere vil din Mac blive. Selvfølgelig ikke noget dramatisk, men lidt har også ret. FLyt ting fra skrivebordet eller saml ting i mapper.

Midlertidige problemer kan skyldes Spotlight

Spotlight er macOS’s smarte søgesystem. Det indekserer alt på ens computer, og gør det lynende hurtigt at finde det man søger efter. Så snart det er blevet indekseret vel at mærke. Mens indekseringen står på, som efter en softwareopdatering, går det alvorligt ud over ressourcerne. Føles din Mac ekstra langsom så tjek om Spotlight er i gang med at indeksere. Det gør du ved at trykke på forstørrelsesglasset i øverste højre hjørne. HEr vil der stå, hvis en indeksering er igang. Når den er færdig er din Mac hurtig igen.

Prøv en genstart

Nogle gange kan de mest enkle ting gøre en forskel. Normalt burde det ikke spille en rolle, men en genstart af computeren kan i visse tilfælde være det der skal til.

En god app gør oprydningen nemmere

Skal den daglige vedligehold være nem, kan du bruge en app som CleanMyMac 3. Ret beset gør CleanMyMac ikke noget du ikke ville kunne gøre selv som nævnt ovenfor. Men den slags tager tid og kræver en del indsigt. CleanMyMac er for alle os andre. Den gør det nemt og samler det hele ét sted. Du behøver ikke have nogen som helst forstand på hvad der foregår eller at sætte dig ind i hvordan tingene egentlig virker. Du trykker bare på en knap og kan have fuld tillid til at det unødvendige slettes, men at de ting du faktisk har brug for er sikret.

Jeg har brugt CleanMyMac siden version 2, og kan roligt anbefale det til alle Mac-brugere der er på udkig efter en god app til at holde deres Mac i topform. Hvis jeg en dag får taget mig sammen til at lave en top 10-liste over de Mac-apps jeg anbefaler alle at installere, vil CleanMyMac 3 formodentligt være på listen.

Du kan købe CleanMyMac 3 for €39.95 hos Macpaw (link)

Hvad der derimod ikke virker

Du har med garanti set reklamer for programmet MacKeeper. Den meget agressive markedsføring, der lover guld og grønne skove, giver et meget godt hint om, hvor elendig programmet er. Hvis det var bare halvt så godt som de lover, ville det helt af sig selv sprede sig via mund til mund-anbefalinger. MacKeeper er på grænsen til at være malware, så hold jer langt væk. MacKeeper overdriver trusler, opfinder problemer etc. med det formål at få folk til købe tillægsydelser. I USA er der flere retssager kørende mod udviklerne bag programmet. Vi du bruge en app til formålet så gå efter CleanMyMac, som nævnt ovenfor.

Har du nogle verificerede tips, så læg en kommentar.

How to Access Terminal via Recovery Mode for Mac


How to Access Terminal via Recovery Mode for Mac

Terminal in macOScdn.osxdaily.com/wp-content/uploads/2014/08/terminal-icon-osx-300×262.png 300w” sizes=”(max-width: 454px) 100vw, 454px” class=”” style=”max-width: 100%; margin: 0.5em auto; display: block;” apple-inline=”yes” id=”C2425F20-CAC9-4C7E-A0EA-9DD428CE1496″ src=”https://o1sen.dk/wp-content/uploads/2017/05/terminal-icon-osx.png”>

Some more advanced Mac troubleshooting and diagnostics techniques require a user to access the Terminal from Mac OS Recovery Mode. We’ll show you how to quickly access the command line while a Mac is booted into Recovery Mode.


For some quick background, on a normally booted Mac, the Terminal application is found within the /Applications/Utilities/ folder, and it can be accessed directly through the folder hierarchy or by using Spotlight to search for and launch Terminal app. But Recovery Mode does not have the same applications directory access, nor does it have Spotlight or Launchpad. Nonetheless, accessing Terminal from Recovery boot mode is easy.

Accessing the Command Line in Recovery Mode on a Mac

  1. Boot into Mac OS Recovery Mode as usual by holding down the Command and R keys during system start
  2. Choose the language as usual (if applicable)
  3. At the “MacOS Utilities” screen, pull down the “Utilities” menu from the top of the screen
  4. Choose “Terminal” to launch Terminal app within Recovery Mode

Access Terminal from Recovery Mode on a Maccdn.osxdaily.com/wp-content/uploads/2016/12/access-terminal-from-recovery-mode-mac-300×264.jpg 300w, cdn.osxdaily.com/wp-content/uploads/2016/12/access-terminal-from-recovery-mode-mac-768×676.jpg 768w, cdn.osxdaily.com/wp-content/uploads/2016/12/access-terminal-from-recovery-mode-mac-900×793.jpg 900w, cdn.osxdaily.com/wp-content/uploads/2016/12/access-terminal-from-recovery-mode-mac.jpg 1300w” sizes=”(max-width: 610px) 100vw, 610px” class=”” style=”max-width: 100%; margin: 0.5em auto; display: block; height: auto;”>

Terminal app will launch within Recovery Mode, ready for your commands, whether it’s resetting a password, clearing out disk space, disabling or re-enabling SIP in Mac OS, or any of the other myriad functions available via the command line.

Terminal app in recovery mode has fewer commands available to it because it is running off of the recovery partition. Additionally, you will need to manually access other hard drives or disk partitions if that’s what you’re looking to do, though running commands like the disk repair fsck tool and

The terminal is powerful and requires exact syntax to execute commands properly, it’s also unforgiving in that an improperly typed command can have very unintended side effects that are irreversible. That, plus the generally more archaic user interface of text input, make the command line most appropriate for advanced Mac users only. We regularly cover all sorts of Terminal and command line tips, so feel free to browse around and learn a bit more if interested.

Rarely, some Mac users may find that the “Utilities” menu is totally missing from Mac OS recovery mode entirely, which negates the ability to access the Terminal. This is usually due to an issue with the recovery mode partition itself, which may need to be recreated, or due to booting from internet recovery mode rather than normal recover mode.

Mac-malware spredt som open source-videoværktøj


Mac-malware spredt som open source-videoværktøj

Hvis du har hentet og installeret open source-værktøjet til videotranscoding HandBrake i perioden 2. – 6. maj til MacOS, så har du måske fået malware på dit system. Det fremgår af en besked på handbrake.fr særligt henvendt til Mac-brugere.

Malwaren er distribueret ved at kompromittere et download-mirror for video-softwaren, så filen HandBrake-1.0.7.dmg i stedet er blevet erstattet med skadelig software.

Hvis der kører en proces på systemet, der hedder Activity_agent, så er man inficeret, fremgår det af beskeden hos HandBrake. Og hvis filen, man har installeret, har en følgende checksum’er, ja, så er det malware, man har installeret.

SHA1: 0935a43ca90c6c419a49e4f8f1d75e68cd70b274  SHA256: 013623e5e50449bbdf6943549d8224a122aa6c42bd3300a1bd2b743b01ae6793

Ifølge beskeden hos HandBrake er der fifty-fifty risiko for at have fået malwaren, hvis man som Mac-bruger har downloadet HandBrake i perioden. Malwaren, der skulle være en ny variant af OSX.PROTON, kan fjernes ved at køre følgende kommandoer i en terminal:

launchctl unload ~/Library/LaunchAgents/fr.handbrake.activity_agent.plist  rm -rf ~/Library/RenderFiles/activity_agent.app  if ~/Library/VideoFrameworks/ contains proton.zip, remove the folder

Falsk autentifikations-popup

Sikkerhedsbloggeren Patrick Wardle, der laver sikkerhedsprogrammer til MacOS, har kigget nærmere på, hvad malwaren foretager sig.

Programmet starter med at lave en falsk autentifikations-popup, som lokker brugeren til at indtaste sine login-oplysninger. Hvis det lykkedes, bruger programmet oplysningerne til at installere sig selv som en persistent proces ‘activity_agent.app’.

Wardle gengiver en beskrivelse af en tidligere udgave af OSX.PROTON, som skulle gøre angriberen i stand til at gøre stort set hvad som helst med en inficeret maskine. Det vil eksempelvis sige at eksekvere bash-kommandoer som root, logge keyboard-input og tage screenshots.

Den nye variant af OSX.PROTON indeholder ikke helt den funktionalitet, der var i den tidligere udgave, oplyser Wardle. Eksempelvis skulle muligheden for at tage screenshots ikke være til stede.

Apple skulle have opdateret beskyttelsessoftwaren XProtect til at detektere den nye variant af OSX.PROTON. Ifølge Wardle foregår det udelukkende ved at se på et SHA-1-hash af den skadelige software. Det betyder, har Wardle fundet ud af, at hvis der bliver ændret en enkelt bit i den binære fil, så detekterer XProtect ikke længere malwaren.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk